Algemeen Dagblad 20 oktober 2006 ...terug naar overzicht...

Inwoners Vierhuizen staan voor megaklus met tippex

VIERHUIZEN
De 150 inwoners van Vierhuizen in Groningen moeten aan de slag met tippex en pen om de data op 17.000 ansichtkaarten te veranderen. De kaarten waren gedrukt om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen voor het AVRO-tv-programma De Restauratie. Het dertiende-eeuwse kerkje in het dorp, niet een or-gel uit 1893, is een van de kandidaten. De winnaar van De Restauratie krijgt een miljoen euro.
Het tv-programma van presentator Frits Sissing zou op 12 november beginnen. De AVRO heeft deze week echter besloten de uitzendingen naar begin volgendjaar te verschuiven. De eerste drie afleveringen zouden anders samenvallen met de tv-topper Boer Zoekt Vrouw.
„De datum staat drie keer op de kaart," klaagt Bert Jan Horens van de restauratiecommissie. „We hebben de drukker juist tot haast gemaand, omdat we zaterdag een wandeling rond de kerk hebben georganiseerd. We willen de kaarten, waarmee wordt opgeroepen op ons te stemmen, op grote schaal uitdelen."
Harens noemt het programma dé kans op redding van het kerkje in Vierhuizen. „We hebben zeker 900.000 euro nodig. De subsidies voor restauraties zijn weggevallen.”