Dagblad van het Noorden 28 november 2006 ...naar overzicht...

Stoute actie waarbij ik warm gevoel krijg
Twee noordelijke monumenten-de vervallen kerk van vïerhui-zen en scheepswerf Wolthuis in Sappenneer- proberen zoveel mogelijk stemmen te trekken in het kader van de nieuwe -AVRO-televisieserie De Restauratie. Inzet is een bijdrage in de restauratiekosten tot maximaal één miljoen euro. De scheepswerf is 18 november in de eerste uitzending aan bod gekomen, het dertiende-eeuwse bedehuis in Vierhuizen was 25 november aan de beurt. Ondertussen draait de pf-machine van beide monumenten op volle toeren.
Stoute actie waarbij ik warm gevoel krijg

Of ze de volgende ronde halen in het tv-pro-gramma De Restauratie, weten ze nog niet. Maar de inwoners van Vierhuizen hebben er alles aan gedaan door te stoten naar de finale, die op 23 december plaats heeft. Hun ogen strak gericht op de prijs van één miljoen euro, die ze graag zouden gebruiken voor het herstel van hun deVtiende-eeuwse kerk.
Tijdens de tv-uitzending kwam Vierhuizen zaterdagavond tot genoegen *van Jaco-bien Louwes van het actiecomité over als een mooi dorp met volop rust en ruimte. En met een oud maar helaas haveloos bedehuis als middelpunt. "Wij hebben veel positieve reacties gekregen. Een week na de uitzending horen wij of wij doorgaan."
In de aanloop naar het tv-op-treden heeft Vierhuizen al het mogelijke gedaan om stemmen te trekken. Zo gingen wildplakkers op pad met wervende posters die onder meer op verkiezingsborden werden geplakt. Ook in Hoogezand-Sappemeer waar museum-werf Wolthuis (waarvan al vast staat dat zij doorgaat naar de volgende ronde) een gooi doet naar de prijs van één miljoen euro. "Wij wilden gewoon wat extra reclame maken. Het was niet de bedoeling de werf Wolthuis in de wielen te rijden", zegt Jacobien Louwes.
Het spektakel bleef niet beperkt tot de enigszins uitdagende plakactie. Vrijdag is door burgemeester Joan Stam van De Marne en Peter Breu-kink (directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken) in aanwezigheid van een horde dorpelingen een kunstfoto van drie bij vijf meter onthuld. Daarop staan afdrukken van de handen van de Vierhuis-ters, die daarmee aangeven hun kerk 'op handen te dragen'. Zaterdag zijn de Noord-Groningers tenslotte met behulp van een geluidswagen opgepord om te stemmen op het vervallen godshuis.
Jo.an Stam is vol lof over de •actiebereidheid van de inwoners van Vierhuizen. Volgens haar zijn de posters die het publiek oproepen op de kerk in dit dorp te stemmen tot in Leeuwarden aangebracht op verkiezingsborden. Joan Stam: "Al was het een stoute actie, toch kreeg ik daar een warm gevoel bij!"

Werfvoorzitter deelt plaagstootjes uit
Voorzitter Wim Koeneman van de Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer deelt een plaagstootje uit aan zijn noordelijke concurrent Vierhuizen. In een brief aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) vraagt hij zich af of het geld dat is besteed aan 56 radiospots voor de kerkres-tauratie in het dorp aan de rand van de Lauwersmeer niet beter rechtstreeks in bijvoorbeeld 'een nieuwe raampartij' voor het bedehuis geïnvesteerd had kunnen worden. "Er is blijkbaar (veel) geld", stelt Koeneman droogjes, die ook informeert naar de mening van de SOGK over de 'stoute plakactie'.
De voorzitter van de muse-umwerf in wording, die zelf ook donateur is van de beschermers van de oude kerken in de provincie, heeft de indruk dat Vierhuizen door de steun van deze organisatie een streepje voor heeft in de strijd om de tv-prijs. "Maar ik hoop dat onze werf en de kerk van Vierhuizen beide in de finale komen." Koeneman wil voor de oude werf in maritieme plaatsen in de Randstad *- zoals Rotterdam - campagne gaan voeren.'
SOGK-woordvoerster Jessi-ca Hendriks zegt dat er bewust voor is gekozen nu geld in radiospots te steken. "Als wij winnen, verdienen wij de investering ruim terug. In elk geval krijgen wij hier veel naamsbekendheid en nieuwe donateurs door."
Tot middernacht kan morgen nog op de kerk van Vierhuizen worden gestemd via telefoonnummer 0909-8880. Ook kan een sms met KERK naar 7227 worden gestuurd. Voor de scheepswerf is de stemming al achter de rug.