Dagblad van het Noorden 20 december 2006 ...naar overzicht...  

Leger helpt bij tv-strijd om grote restauratieprijs
Vlak voor de kerstdagen valt het leger Vierhuizen binnen. Met een vredesmissie, dat wel. Militairen helpen de dorpelingen met deze stuhtstemmen te werven voor het herstel van de bouwvallige kerk in het plaatsje. Tijdens de finale van tv-competitie De Restauratie wint het monument met de meeste stemmen zaterdag één miljoen euro.
Door Bouwe van Norden
VIERHUIZEN/HAVELTE • Zes Fennek verkenningsvoertuigen van het 44ste pantserinfanteriebataljon uit Havelte trokken gisteren in alle vroegte Vierhuizen binnen; Ze patrouilleren door het dorp aan de rand van het nationaal park Lauwersmeer en bezetten de drie toegangswegen.
Het leger beschermt zo symbolisch de vervallen 13de-eeuwse kerk in het plaatsje, die zaterdagavond tijdens de finale van de tv-competitie De Restauratie met vier andere monumenten meedingt naar de hoofdprijs van één miljoen euro.
"Dit is geweldig. Hier zijn wij echt blij mee. Al die landelijke aandacht is een mooie steun in de rug", zegt woordvoerster Jessica Hendriks van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Televisieploegen stellen hun camera's scherp, terwijl een pantservoertuig positie inneemt bij de kerk
De inwoners van Vierhuizen hopen dat de media-aandacht helpt zaterdag extra stemmen binnen te halen voor het bouwvallige godshuis. De legeractie is een mooie aanvulling op de spandoeken bij, de woningen en de oproepen achter de ramen waarmee het dorp al een tijdje stemmen werft
Trijn Groen riskeert een stijve nek door vlakbij de militairen en de pers-
mensen een affiche onder haar kin te klemmen met daarop de tekst 'Red een kerk'. "Je moet er wat voor over hebben en wij hebben er een heleboel voor over. Wat een avontuur! Hierdoor wordt Vierhuizen landelijk op de kaart gezet", zegt zij. Vierhuister Dieter Schulz is ook al diep onder de indruk. Hij vindt de met het leger op touw gezette be-schermingsstunt 'prachtig'. "Nu plukken wij de vruchten eens van de nabijheid van de Willem Lodewijk van Nas-saukazerne en het oefenterrein Mar-newaard. Wij horen de militairen altijd tijdens oefeningen", vult Jacobien Louwes aan, die op de boerderij Nieuw Midhuizen woont.
Zaterdag komt het leger ook naar Vierhuizen. Van de 155 inwoners reizen er dan 's middags zo'n honderd af naar de tv-studio voor de ontknoping van De Restauratie. De achterblijvende ouderen en kinderen vonden het 'eng' om alleen in het dorp achter te blijven. Militairen en de politie waken daarom over de veiligheid totdat alle Vierhuis-ters weer terug zijn.
De zestien militairen die op deze dinsdag met hun verkenningspeloton het dorp binnenvallen om de kerk te beschermen, kwijten zich enthousiast van hun taak. Hun aanvoerder, sergeant Alex Bakker, vindt het leuk op deze manier iets voor de burgers te doen. "Nu vragen de mensen ons in hun dorp in actie te komen. Gewoonlijk klagen ze alleen over stuk gereden wegen en lawaai. Een actie als deze verkleint de afstand tussen leger en samenleving", zegt Bakker.
Samen met andere leden van het 44ste pantserinfanteriebataljon heeft hij er net een week oefenen opzitten in de Marnewaard. De actie in Vierhuizen onderbreekt de thuisreis. "Deze klus was voor ons echt een verrassing, maar wel een leuke", verklaart Bakker, die in oktober naar de Afghaanse provincie Uruzgan vertrekt.