Dagblad van het Noorden 27 december 2006 ...naar overzicht...

'Het is zondag, maar de vlag hangt uit' 'Tjongejongejonge, wat een show.''
Door Frank von Hebel
VIERHUIZEN m Het is -in het begin van de middag nog stil in Vierhuizen. De nacht heeft voor veel inwoners lang geduurd. Alleen de vlaggen die overal trots hangen, zijn stille getuigen van de overwinning die het dorp heeft behaald. Het kerkje uit de 13de eeuw won de finale van het televisieprogramma De Restauratie. Jaap de Vries (48) was samen met 70 dorpsgenoten in de studio van de AVRO aanwezig. Hij reisde met de cheque van 920.000 euro terug naar zijn dorp. "Het was geweldig. De klok werd geluid toen we binnen kwamen rijden." Hij kijkt met kleine oogjes de wereld in. "Daarna hebben we in het dorpshuis de overwinning gevierd." Hij wijst naar de vlaggen. "Het is zondag, maar vandaag hangt de vlag uit. Zoiets mag gevierd worden."
Over de hoofdstraat hangt een groot spandoek met de tekst 'Hoera!!! Deleeuw is waanzinnig blij. Het miljoen is nu voor mij'. De leeuw slaat op de vergulde windvaan bovenop de toren van de vervallen kerk.
De kerk is er beroerd aan toe. Vocht is haar grootste vijand. De muren en het houtwerk zitten er vol mee. Jacobien Louwes, voorzitter van de plaatselijke commissie, weet nog niet wanneer de restaura-
tie gaat beginnen. "Daar moeten we het met de Stichting Oude Groninger Kerken (eigenaar van de kerk red.) nog over hebben."
Zij ziet een mooie toekomst voor de kerk weggelegd. "Je moet er kunnen rouwen en trouwen. Ook zou het mooi zijn als er tentoonstellingen en lezingen kunnen plaatsvinden."
Heel het dorp leefde mee. Velen hebben zaterdagavond gedurende de hele uitzending met hun telefoon stemmen op de kerk uitgebracht. "Ik weet dat iemand voor een paar honderd euro heeft gebeld", zegt voorzitter Sicco van Dijk van Dorpsbelangen.