Dagblad van het Noorden 27 december 2006 ...naar overzicht...

'Zo'n klein dorp en dan toch winnen!'
Na maandenlang voorrondes, promotie-acties en hard werken is het kerkje van het Groningse Vierhuizen bij Zoutkamp afgelopen zaterdagavond in Hilversum uitgeroepen tot winnaar van de bankgiroloterijshow DeRestouratie. Bijna de helft van de 150 inwoners van Vierhuizen was er in Hilversum getuige van.
DoorWillem Molema
HILVERSUM Het is 12 minuten over 9. In studio 24 van het Mediapark in Hilversum stijgt de spanning. Scheepswerf Wolthuis uit Sappemeer is als vierde geëindigd in de Bankgiroloterij-show De Restauratie en wanneer blijkt dat het tractiegebouwtje van de stoomtrein Goes-Borssele derde is geworden, wordt het in het geelgekleur-de vak van Vierhuizen onrustig. Het is doodstil wanneer de in Groningen geboren presentator Frits Sissing op zijn papiertjVirijkt en binnen een paar tellen slechts een naam zal noemen: Vierhuizen of Den Bosch. Het kerkje of de kathedraal. Het is het kerkje van Vierhuizen! Winnaar van 920.000 euro!
In het vak van Vierhuizen, waar de helft van de 150 inwoners zit, omhelzen en kussen ze elkaar. Injiet vak van Sappemeer wordt het Grunnens Laid aangeheven. De mobieltjes en digitale camera's komen tevoorschijn wanneer de cheque van 920.000 euro wordt overhandigd aan Jacobien Louwes1 uit Vierhuizen en directeur Peter Breukiiik van de stichting Oude Groninger Kerken. In een mum van tijd zijn ze het middelpunt van een gele zee van dorpelingen. Op één na...
Ze zit hoog op de tribune, met vochtige ogen en de vuisten gebald. In de ene hand houdt ze een stokje vast met daaraan een foto van het kerkje en de witte gipsen handjes van de meeste inwoners van Vierhuizen. Haar idee, dat van die gipsen handjes. Wil Willemse durft de trap niet af. Ze is slecht ter been, maar nie-mand ontneemt haar dit fantastisch moment. Helemaal in haar eentje, ver weg van het feestgedruis daar beneden viert ze haar eigen feestje. "Geweldig, ongelooflijk", stamelt ze. "Ongelooflijk", herhaalt ze. "Mijn hart stond bijna stil. We hebben er zoveel voor gedaan. Iedereen stond achter elkaar, dacht mee en deed mee. Nu zullen de klokken in Vierhuizen gaan luiden. Dit is te gek voor woorden."
Haar dorpsgenoot Janke Veenstra omhelst haar even later. "Ik heb steeds het gevoel gehad dat we zouden winnen, maar ik heb het nooit durven uitspreken. We gaan zo snel mogelijk terug. Feestvieren."
Sikko van Dijk, ook lid van de commissie van Vierhuizen, durft het nu wel te bekennen. "Ik was de eni-ge van de zes commissieleden die vooraf heeft gezegd dat we zouden gaan winnen. We hebben op het laatst nog 50.000 kaartjes het land ingestuurd en alle campingasten in ons gebied benaderd. Natuurlijk, als je hier zit dan weet je dat je er geen grip meer op hebt, maar toch...Toen Den Bosch en wij overbleven, wist ik het helemaal zeker dat we zouden gaan winnen."
Jacobien Louwes kan het minuten later nog niet geloven. "Het is onvoorstelbaar. Zo'n klein dorp en dan hier winnen. Als je hier komt en al die enthousiaste mensen ziet, denk je: iedereen heeft gelijke kansen. Het was bloedstollend.'
Peter Breukink hijgt nog na van alle emoties. Na alle felicitaties op de bühne, is er druk mobiel telefoonverkeer. "Ik ben sprakeloos."
Hij durft amper te zeggen waarom Vierhuizen heeft gewonnen. "Misschien hadden wij toch de meeste kwaliteit." Als het aan hem ligt, wordt direct met de restauratie van het kerkje begonnen. "We hebben niks meer nodig, alleen de vergunning nog. Dit is super voor het dorp."