Dagblad van het Noorden 26 oktober 2006 ...naar overzicht...

Comité Vierhuizen drukte 17.000 ansichtkaarten voor prullebak

VIERHUIZEN « Zaterdag 18 november om 20.20 uur op Nederland 2 start de AVRO het nieuwe programma BarikGiro Loterij Restauratie juicht het persbericht van de AVRO.
Het bericht komt te laat voor het actiecomité dat zich inzet voor de promotie van de kerk in Vierhuizen. Het liet 17.000 ansichtkaarten drukken waarop staat dat de eerste uitzending op 12 november is te zien. De AVRO wilde op zondag 12 november met het programma beginnen, waarin 15 monumenten worden gepresenteerd. Het publiek beslist welk monument maximaal één miljoen euro krijgt voor restauratie. Maar de AVRO was beducht voor de kijkcijferhit "Boer zoekt vrouw. "Daar kijken drie miljoen mensen naar", weet woordvoerder Rob Schwitters. De eerste uitzending begint nu op hetzelfde tijdstip als Paul de Leeuw. Schwitters: "Die trekt ook veel kijkers, maar dit is een heel ander publiek."
Het comité is behoorlijk sneu.
"De actie met de ansichtkaarten kostte zo'n 1600 euro", zegt Jacobien Louwes. Het comité weet echter niet van opgeven. "De ansichtkaarten liggen nu in de kerk. Bezoekers geven we een kaart mee en dan vertellen we gelijk wanneer de echte uitzending is. Binnenkort gaan we weer om de tafel om nieuwe dingen te verzinnen." Het programma was op de BBC een groot succes. De tufstenen kerk in Vierhuizen is een van de twee monumenten in het Noorden die voor De Restauratie zijn geselecteerd.
De gehele kerk, inclusief het orgel moeten zijn dringend aan een opknapbeurt toe.
Ook de historische scheepswerf Wolthuis doet mee.