Dagblad van het Noorden 31 oktober 2006 ...naar overzicht...

De restauratie

De uitzending van het tv-programma met daarin de vervallen 13de eeuw-se kerk van Vierhuizen mag zijn uitgesteld tot 25 november (20.20 uur, Nederland 2), de inwoners van het dorp zetten nu al alles op alles om stemmen te werven voor hun bedehuis. Tijdens de AVRO-se-rie De Restauratie kan Vierhuizen maximaal een miljoen euro winnen. Herstel van het godshuis kost naar schatting negen ton. Aan de restauratie-strijd neemt nog een noorde-- lijk monument deel: de historische scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. Hier volgt een indruk van hun stemmingma-kerij.
Fotograaf Hans Sas uit Warf-huizen kwam dinsdag 17 oktober in Vierhuizen een foto maken van 'de handen' (gipsaf-drukken van de handen van dorpelingen, die hun bedehuis op handen dragen) en de kerk. Enkele kerkcommissie-leden hielpen mee het object naar buiten te dragen. Wil Willemsen - bedenkster van het project - en Sas hadden de regie. Het resultaat: een fantastische kunstfoto. Tijdens de raadsvergadering haalde het dorp 's avonds vijf mille binnen voor promotie van de kerk.
Donderdag 19 oktober schrokken de Vierhuisters zich wild: deze krant meldde dat het programma De Restauratie wordt \uitgesteld. Snel werd de drukkerij gebeld. De 17.000 kaarten om stemmers mee op te porren, waren echter woensdagmiddag al gedrukt. Mét de verkeerde datum dus.
Vrijdag 20 oktober werden wandelpaden gemarkeerd met bordjes en paaltjes, 's Middags zijn kaarten en routes klaargelegd voor de wandelaars, die in het weekeinde kwamen kuieren. De eerste was zaterdag 21 oktober al om half elf aanwezig. Na afloop was er in het dorpshuis een gratis kop snert. Zondagmorgen om 9.00 uur waren de eerste wandelaars er al weer. Om 12.00 uur was er filevorming en vertraging in hartje Vierhuizen. Obrzaak: een verhaal over de wandeling in het Dagblad vonhet Noorden. Veel tippelaars bekeken de kerk ook. Vierhuizen hoopt dat ze straks voor dit nooddruftige monument stemmen.