Dagblad van het Noorden 22 november 2006 ...naar overzicht...  

Dorp Vierhuizen plakt verkiezingsposters af
Door René Otterloo
SAPPEMEER/VIERHUIZEN • De beeltenissen van Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Mark Rutte en al die andere lijsttrekkers zijn in Hoogezand-Sappemeer grotendeels verdwenen achter heel andere verkiezingsposters: die van het dorp Vierhuizen. De inwoners van Vierhuizen doen aan een andere verkiezing mee: zij willen een miljoen euro prijzengeld in de wacht te slepen - via een televisieprogramma van de Avro - ten bate van de restauratie van hun dorpskerk:
Deze week zijn daartoe op grote schaal pamfletten (www.stemvierhuizen.nl) verspreid.
Een aantal daarvan hangt op de verkiezingsborden in Hoogezand-Sappemeer. En daar zijn deze borden niet voor bedoeld, aldus de gemeente, die gisteren prompt in actie kwam om deze posters te verwijderen.
Jacobien Louwes van de actiegroep in Vierhuizen had hier niet op gerekend.
"We hadden het van tevoren uitgezocht en volgens onze informatie was het niet strafbaar."

Wim Koeneman, voorzitter van het bestuur dat strijdt voor herstel en restauratie van scheeps-werf-Wolthuis m Sappemeer, kijkt er van op. Verkiezingsposters van Vierhuizen in Sappemeer en Hoogezand? "Beetje brutaal vind ik en zeker niet elegant, helemaal niet gelet op het tijdstip."
In Hoogezand-Sappemeer en in Vierhuizen wordt fel gestreden om het prijzengeld van een miljoen euro, dat via het AVRO-televisieprogram-ma De Restauratie wordt uitgeloofd aan een bijzonder res-tauratieproject in ons land.
De werf in Sappemeer en de kerk in Vierhuizen zijn daarvoor genomineerd. En de kijker beslist mee, dus er moet ook gestreden worden om diens gunst. Vandaar dat men in Vierhuizen besloot om een provinciale plakactie te organiseren.
De tekst op deze pamfletten laat niets aan duidelijkheid te wensen over: www.stemvierhuizen.nl.
Maar om deze posters nu ook te verspreiden in Hoogezand-Sappemeer, dat gaat Koeneman een beetje te ver. "Wij kunnen het ze niet verbieden, maar charmant vind ik het niet. Wij zijn zaterdag op televisie geweest met ons project en de mensen kunnen nog tot en met vanavond twaalf uur op ons stemmen. Als men hiermee nu donderdag was gestart, ach, dan had ik er geen bezwaar tegen gehad. Dan kun je toch niet meer op de scheepswerf stemmen." Woordvoerder Jacobien Louwes van het actiecomité in Vierhuizen zegt in een reactie: "Achteraf gezien is hier niet goed over nagedacht. Men is denk ik iets te enthousiast geweest. Overmoed, laten wij het daar maar op houden."
Van animositeit is overigens geen sprake, wat mevrouw Louwes betreft. "Nee hoor, wij hebben hier allemaal op Sappemeer gestemd. Wij hopen dat ze in de finale komen, samen met ons dan natuurlijk." Koeneman op zijn beurt denkt er eigenlijk hetzelfde over: "Zaterdag komt Vierhuizen op televisie, ik was eigenlijk van plan om op ze te stemmen."