Gelderlander 4 december 2006 ...naar overzicht...

Kans op miljoen euro voor Luxor verkeken
Door onze verslaggever
ARNHEM • Het miljoen van BankGiro Loterij Restauratie gaat niet naar Luxor. De popzaal sneuvelde zaterdagavond in de voorronde. De kerk in het Groningse dorpje Vierhuizen kreeg meer stemmen.
In het tv-programma van de AVRO strijden in vijf afleveringen steeds drie Nederlandse monumenten om een plaatsje in de finale-uitzending, eind deze maand. De winnaar daarvan krijgt een miljoen euro.
De kijker bepaalt het lot van de projecten. Door te sms'en of te bellen kunnen zij hun steun uitspreken. De kerk in Vierhuizen wekte meer enthousiasme op dan de bioscoop in Arnhem, die nu verbouwt wordt tot poppodium. Voor Luxor-directeur Lineke Kortekaas komt dat niet geheel onverwacht. „Ik wist dat ze in Groningen ongelooflijk actief waren", zegt zij.


Kroeske: het leven gaat door
„Ik heb de uitzending niet gezien. Heeft Vierhuizen gewonnen? Heel jammer, maar ook al krijgt Luxor geen geld, het leven gaat door", reageert Jan Douwe Kroeske.
Hij was de bekende Nederlander die het in het tv-programma voor Luxor opnam. Zoals hij ook 'in het echt' als de grote man op de achtergrond bezig is met het toekomstige poppodium ui Arnhem.
Kroeske en Kortekaas zijn allebei blij met alle aandacht die Luxor heeft getrokken in het kader van BankGiro loterij Restauratie. „We hebben flink veel publiciteit gehad", concludeert Kortekaas.
.Jammer, het was een mooi extraatje geweest", vindt directeur Harold Oddens van de Goudvishal, die straks opgaat in Luxor. „Misschien weet Arnhem nog onvoldoende wat Luxor kan gaan betekenen."
Bij winst van Luxor was het geld van de hoofdprijs naar de restauratie gegaan van bepaalde beelden en ornamenten. Die zijn pas tijdens het ontmantelen ontdekt en zijn niet opgenomen in de begroting.

Gelderlander 5 december 2006
Zoektocht naar extra middelen

Door onze verslaggever
ARNHEM • De gemeente Arnhem gaat op zoek naar extra geld om de voormalige Luxor bioscoop aan het Willemsplein beter te kunnen restaureren dan nu al gebeurt.
Tijdens het ontmantelen van het rijlcsmonument, dat vanaf volgend najaar een poppodium huisvest, zijn onverwacht allerlei originele elementen ontdekt. Voor het opknappen van die schilderingen en ornamenten was geen geld gereserveerd. De gemeente Arnhem hoopte de restauratie ervan te kunnen be- kostigen met de hoofdprijs van BankGiro Loterij Restauratie.
De kans op dat geld (een miljoen euro) is verkeken nu Luxor het in de voorronde heeft afgelegd tegen de kerk in het Groningse dorpje Vierhuizen. Overigens tot verbazing in het Arnhemse stadhuis.
Daar wordt nu onderzocht of elders geld vandaan kan worden gehaald. „We kijken nu of we intern bijvoorbeeld geld voor monumentenzorg voor Luxor kunnen gebruiken, en we onderzoeken ook externe bronnen", zegt een gemeentewoordvoerster.