Noorderkrant 8 november 2006 ...naar overzicht...

Kerk Vierhuizen in 'BankGiro Loterij Restauratie'


VIERHUIZEN - Op zaterdag 18 november om 20.20 uur start de AVRO ( op Nederland 2) het nieuwe programma 'BankGiro Loterij Restauratie'. In de tweede aflevering, op zaterdag 25 november , worden drie gebouwen die kans maken op maximaal l miljoen euro voor de restauratie, aan de kijker voorgesteld. Één van deze kanshebbers is de kerk van Vier-huizen.
Deze van oorsprong turfstenen kerk stamt al uit de middeleeuwen. De monniken van Kloosterburen legden de eerste dijk aan in Vierhuizen en stichtten daarachter natuurlijk meteen een kerk. In de loop der eeuwen hebben de elementen hier vrij spel gehad. De kerk was een stille getuige van de strijd van de Vierhuizers met de zee. Het dorpskerkje en het orgel moeten volledig worden opgeknapt. Bovendien zal Seth Gaaikema in deze aflevering ook zijn mooie herinneringen die hij aan deze kerk heeft bespreken. In de eerste vijf van in totaal zes afleveringen, worden vijftien gebouwen die nodig gerestaureerd moeten worden aan de kijker voorgesteld.
Aan het eind van elke aflevering stemt de kijker welk gebouw doorgaat naar de grote finale op zaterdag 23 december. Tijdens deze finale wordt duidelijk welk bouwwerk uiteindelijk het bedrag van maximaal l miljoen euro van de BankGiro Loterij in de wacht sleept.