Noorderkrant 20 december 2006 ...naar overzicht...

Burgers en leger strijden voor kerk Vierhuizen
Slechts 155 dorpelingen wonen er in het Noord-Groningse Vierhuizen. Zij zetten zich niet man en macht in om het verval van het beeldbepalende kerkje een halt toe te roepen.
VIERHUIZEN- Zelfs het leger wordt ingezet. Het gaat erom aanstaande zaterdag voldoende stemmen te krijgen om de hoofdprijs te winnen tijdens de uitzending van het tv programma De Restauratie. Als Vierhuizen wint, komt er l miljoen euro beschikbaar waarmee de kerk kan worden gerestaureerd en behouden blijft.
Gistermorgen viel het 44ste pantserinfanteriebataljon uit Havelte onder leiding van Sergeant Bakker Vierhuizen binnen. Het bataljon bezette het dorp als symbool voor de bescherming die nodig is voor oude kerkje dat midden in het markante dorp staat. Het bataljon was op 'doorreis' naar. de Willem Lodewijk van Nassau ka-zerne die op een steenworp afstand van Vierhuizen ligt. De dorpelingen '• hebben om steun gevraagd bij hun strijd voor behoud van de kerk en het leger doet graag iets terug. Er wordt zelden geklaagd over kanongebulder of laag overvliegende straaljagers en helikopters die oefenen boven het Waddengebied waarin Vierhuizen ligt.
Leger en politie
Zaterdagavond is het dorp leeg, op enkele ouderen en kinderen na. Tekenend voor de eensgezinde manier waarop het dorp vecht voor behoud van de kerk, is hun gezamenlijke reis per bus naar Hilversum om de uitzen-ding van de finale van 'De Res-tauratie'bi] te wonen. Gevolg is een vrijwel onbewoond dorp, vlak voor Kerstmis. De ouderen en kinderen kunnen niet zonder bescherming achterblijven. Het leger heeft de taak op zich genomen om, samen met de politie, het dorp te bewaken totdat de bewoners weer thuis zijn.
Dubbel kerstfeest?
De kerk van Vierhuizen zit in de finale van het programma BGL Restauratie.
Kijkers van het programma dat de AVRO vanaf 18 november uitzendt konden door middel van een belkeuze stemmen welke monumenten doorgaan naar de finale op zaterdag 23 december. De winnaar van het programma krijgt een budget van l miljoen euro voor de restauratie. Hiermee kan de kerk van Vierhuizen inclusief het orgel helemaal gerestaureerd worden. In de finale strijdt de kerk tegen vier andere monumenten, voor de hoofdprijs van l miljoen euro.
Stem Vierhuizen
De kerk van Vierhuizen zit in de finale van BGL Restauratie! De Finale wordt uitgezonden op zaterdag 23 december van 20.10 -21.15 uur bij de AVRO op Nederland 2. U kunt ookin de finale alleen tijdens de uitzending stemmen door te bellen met 0909-0372 of sms KERK naar 7227.
Het is voor kerk van Vierhuizen een unieke kans om gered te worden. Door het wegvallen van de subsidies voor restauraties van de rijksoverheid ziet de toeskomst er voor Vierhuizen zeer somber uit. De bouwkundige staat van het gebouw is ronduit slecht.
In november is het zuidvlak van het dak gerepareerd omdat de panlatten zo verrot waren dat de pannen van het dak rolden. Na deze reparatie is het beschikbare bedrag dat de bevolking voor de kerk heeft ingezameld op.