Ommelander Courant van 24 augustus 2006 .naar overzicht..

Kerk van Vierhuizen gaat voor 1 miljoen

VIERHUIZEN - De 13e eeuwse kerk van Vierhuizen, die in slechte staat verkeert, is als enige monument in Noord-Nederland genomineerd voor het nieuwe programma BGL De Restauratie dat de AVRO vanaf 12 november uit-zendt. Wordt de kerk in de finale op 17 december als win-naar gekozen, dan betaalt de BankGiro Loterij de totale restauratie, die geschat wordt op een kleine miljoen euro.
Zowel in de voorronde op 12 november als in de finale op 17 december bepalen de kijkers door hun belkeuze de uitslag. Het is voor de kerk van Vierhuizen een unieke kans om gered te worden. Door het wegvallen van de subsidies voor restauraties van de rijks¬overheid ziet de toekomst er voor Vierhuizen zeer somber uit.
De bouwkundige staat van het gebouw is ronduit slecht. Op dit moment wordt het zuidvlak van het dak gerepareerd omdat de panlat-ten zo verrot zijn dat de pannen van het dak rolden. Na deze reparatie is het beschikbare bedrag dat de bevolking voor de kerk heeft ingezameld op en moet de kerk wachten op betere tijden. Die zouden wel eens snel kunnen aanbreken.

De Stichting Oude Groninger Kerken, sinds enige jaren eigenaar van het gebouw, zet in samenwerking met de Vereniging Dorpsbelangen een aantrekkelijk programma op waarmee ze veel publiciteit hopen te krijgen om de kerk van Vierhuizen van de ondergang te redden.
De van oorsprong tufstenen kerk is gebouwd rond 1200 en in 1640 grondig verbouwd. Twee eeuwen later is de vrijstaande toren afgebroken en een nieuwe toren voor de kerk gezet. De kerk is dringend aan restauratie toe. Toren, dak en goten, muren, ramen en het hele interieur zijn in bijzonder slechte conditie door jarenlange leeg¬stand. De Stichting Oude Groninger Kerken doet er alles aan om samen met een groep gemotiveerde vrijwilligers de kerk in de belangstelling te houden, vanwege de toestand waarin het gebouw zich bevindt.