Ommelander Courant 2 januari 2007 ...naar overzicht...

Kerkje van Vierhuizen gered van de ondergang

VIERHUIZEN - Liefhebbers van het kerkje van Vierhuizen hebben een goed slot van 2006 beleefd doordat de finale gewonnen werd van het Avro-televisieprogramma Restauratie. Dat levert het Marne-dorpje een complete restauratiebeurt ter waarde van 920.000 euro op.
Voor de finale hadden zich vijf monumenten geplaatst. Het kerkje van Vierhuizen won de eindstrijd met grote overmacht. Men kreeg 44 procent van de stemmen. De Sint Jan Kathedraal in Den Bosch werd tweede met 20 procent van de stemmen. De plaatsen drie tot en met vijf waren respectievelijk voor het tractiegebouw van de Stoomtrein Goes-Borsele, scheepswerf Wolthuis in Hoogezand en Huis Holster in Dordrecht.
Martha van Dijk van het actiecomité is dolgelukkig met de overwinning. ,Jk wil dan ook iedereen bedanken die op ons gestemd heeft. Verder zijn wij veel dank verschuldigd aan de media die steeds volop aandacht hebhen geschonken aan de door ons georganiseerde acties. Het geld wordt overgemaakt op een aparte rekening van de Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van de kerk. Wij komen volgende week bijeen om de toekomst te bespreken. De stichting heeft ons al laten weten dat men zo snel mogelijk met de restauratie wil beginnen. Men zet hierbij in op maart. Als alles volgens plan verloopt, is de kerk in december klaar."
Vierhuizen was op de bewuste zaterdagavond met een grote delegatie in de televisiestudio in Hilversum vertegenwoordigd. De Noord-Groningers vielen hier goed op in hun knalgele actie-T-siurts. „Het was een groot spektakel", vertelt Martha van Dijk. „Met name de groep uit Dordrecht pakte flink uit met ratels en spandoeken. Zij produceerden ontzettend veel lawaai. Toen begon ik hem wel een beetje te "knijpen. Gelukkig kwam afles op zijn pootjes terecht en sprak presentator Frits Sissing de verlossende woorden dat we gewonnen hadden. Vervolgens was het feest. Eerst in de studio, daarna in de bus terug en na terugkomst in het dorpshuis. Het was daarna het hele kerstweekend druk in het dorp. Heel veel mensen kwamen een kijkje nemen bij de kerk."