Ommelander Courant 14 december 2006 ...naar overzicht...

Open dag in kerk Vierhuizen
VIERHUIZEN - De kerk van Vierhuizen is doorgedrongen tot de finale van het televisieprogramma BGL De Restauratie waarin de winnaar de complete restauratie ter waarde van 900.000 euro vergoed krijgt. Zondag organiseert men een open huis.
Bezoekers van het open huis, dat van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden, kunnen met eigen ogen zien hoe hard de restauratie van de kerk nodig is. De kerk is dan helemaal in kerstsfeer, er is warme chocolademelk en de hele dag or-gelspel. Verder kan men vanuit de kerk een wandeling maken. Een routebeschrijving ligt klaar. Bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het herstel van de kerk. '
De finale van BGL De Restauratie wordt zaterdag 23 december van 20.05 tot 21.15 uur uitgezonden bij de Avro op Nederland 2. Men kan bij de finale alleen tijdens de uitzending stemmen door te bellen met 0909-0372 of een sms met 'kerk' te sturen naar 7227. Men kan dit doen zodra te uitzending is begonnen en hoeft dus niet te wachten tot Vierhuizen in beeld komt. „Het winnen van de restauratiebeurt is voor de kerk van het Marnedorpje een unieke kans om gered te worden", vertelt Jessica Hendriks van de Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw. „Door het wegvallen van de subsidies voor restauratie van de rijksoverheid ziet de toekomst er voor de kerk van Vierhuizen zeer somber uit. De bouwkundige staat van het gebouw is ronduit slecht. In november is het zuidvlak van het dak gerepareerd omdat de panlatten zo verrot waren dat de pannen van het dak rolden. Na deze reparatie is het beschikbare bedrag dat de bevolking voor de kerk heeft ingezameld op en moet de kerk wachten op betere tijden. Die tijden komen hopelijk heel snel."